Naar welke teambuildingactiviteit ben je op zoek?

Checklist om een teamevent te (laten) organiseren

Checklist om een teamevent te (laten) organiseren


Een succesvol teamevent organiseren of laten organiseren is een hele klus. Als je niet weet waar te beginnen, bestaat de kans dat het al snel misloopt. Veel geïnteresseerden krijgen met die problematiek te maken. Nochtans is het vaak maar een kwestie van goed na te denken over wat je met het teamevent wil bereiken. Met het onderstaande vijfstappenplan om een teamevent te organiseren, ben je alvast flink geholpen!

Eerst het doel, dan de invulling

Voordat je zelfs maar nadenkt over de invulling van je teamevent, moet je bepalen wat je wenst te bereiken met je teambuilding activiteit. Een leuke namiddag zonder meer? Kennismaking? Betere communicatie? Hierover moet je zorgvuldig nadenken vóór je beslissingen neemt over de invulling. Als je je niet bewust bent van de context of de vereisten, is het onmogelijk om een gepaste activiteit te plannen.

De praktische parameters: budget, timing, aantal deelnemers

Daarna kan je overschakelen naar de praktische parameters. Hoeveel werknemers nemen deel aan de teambuilding? Wat is je budget (per persoon)? Hoe ziet je timing eruit? Die vragen zijn cruciaal voor je verdere planning en worden beter niet ‘on the go’ maar vooraf bepaald. We raden trouwens aan om zo’n drie tot zes maanden voor je teamevent aan de feitelijke planning en invulling van die parameters te beginnen. Zo is er genoeg ruimte om flexibel te reageren op onverwachte omstandigheden.

Organisatorische uitdaging? Schakel een verantwoordelijke in!

Het is aangewezen om een organisatieverantwoordelijke (of desnoods een team) aan te duiden voor de planning van je teamevent. Die zorgt ervoor dat de feitelijke checklist wordt afgehandeld en regelt de praktische afspraken. Zorg ervoor dat de verantwoordelijke een duidelijk idee heeft van wat er concreet verwacht wordt. Een goeie briefing doet wonderen!

Een geschikt event kiezen

Natuurlijk dient er ook een geschikte teambuilding activiteit gekozen te worden. Tijdens het selectie- en beslissingsproces wordt teruggekoppeld naar de eerder geformuleerde doelstellingen, zodat de activiteit perfect aansluit bij wat je concreet wil bereiken. Als die doelstelling nauwkeurig werd bepaald, is het eenvoudig om af te toetsen of een bepaald event al dan niet geschikt is. Maak bij je uiteindelijke keuze altijd de afweging of de activiteit in lijn is met je doelstellingen en bedrijfsfilosofie.

Duidelijk communiceren

Zijn alle regelingen getroffen? Heb je aan alles gedacht? Vergeet dan ook zeker de laatste stap niet: je activiteit, tijd en plaats duidelijk communiceren aan je werknemers. Met de juiste info en afspraken, vergroot de kans op een succesvol teamevent gevoelig. Tip: ook tijdens het teamevent zelf is een duidelijke communicatie van cruciaal belang!

Een geslaagd teamevent organiseren

Bedrijven die nadenken over bovenstaande zaken, halen naar onze ervaring het meeste uit hun teamevent. Maar wie niets aan het lot wil overlaten, schakelt het best een professionele teambuilding organisator in!

En wat denkt u hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *