Naar welke teambuildingactiviteit ben je op zoek?

7 Valkuilen Bij Teambuilding Organisatie

7 Valkuilen Bij Teambuilding Organisatie


Een succesvolle teambuilding doet wonderen voor de werksfeer. Het organiseren van een teambuildingactiviteit is echter geen evidentie. Er zijn heel wat mogelijke valkuilen voor de beslissingsnemers als het op teambuilding organisatie aankomt. Deze valkuilen vermijden is natuurlijk de boodschap! Maar waar moet je op letten? We zetten alles graag voor je op een rijtje. Zo val je in ieder geval niet ten prooi aan de meest gemaakte blunders…

1. Te lang wachten

De ‘last minute’-mentaliteit is alomtegenwoordig. Er wordt vaak te lang gewacht met het nemen van beslissingen en dit vertaalt zich in tijdsgebrek, inflexibiliteit en toegevingen. Dit alles brengt meer stress met zich mee en heeft zo zijn gevolgen voor het organisatieproces. Evenementenbureaus hebben geleerd flexibel om te gaan met last minute aanvragen, maar je teambuilding op tijd plannen is nog steeds de boodschap. Vooral als je met een grote groep bent!

2. Geen vooropgestelde doelstellingen

Geen duidelijk geformuleerde doelstellingen? Dan wordt een gepaste activiteit plannen ook wel heel moeilijk… Voordat je begint aan de feitelijke organisatie, is het belangrijk om uit te maken wat je juist wil bereiken met de teambuilding. Wil je kennis bijbrengen? Het vertrouwen stimuleren? Samenwerking bevorderen? Of simpelweg er een gezellig dagje met collega’s van maken? Doelstellingen genoeg, maar ze moeten wel vooraf gekend zijn! Met een duidelijke doelstelling voor ogen, kan je je steeds gericht de waaromvraag stellen en zo het nut van je beslissingen afwegen. Bovendien wordt het ook meteen makkelijker voor het eventbureau om een activiteit op maat uit te denken en te organiseren.

3. Ontoereikende voorbereiding

Een teamevent organiseer je niet in een handomdraai. Het vereist enig onderzoek en analyse. Zo denk je na over wat er de vorige jaren aan teambuilding is gedaan en wat werkte en wat niet. Hou ook rekening met de situatie waarin uw bedrijf zich bevindt. Kom je net uit een herstructurering of kan de firma een jubileum vieren. Tot slot denk je ook na over praktische elementen zoals datum, timing, budget, regio, aantal personen, met of zonder partner,…

Een teambuilding organiseren, vereist een sluitend antwoord op dit soort vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt men… En niets is minder waar voor een teambuilding organisatie!

4. Een te krap budget

De teambuildingbudgetten mogen voor 2014 dan wel in stijgende lijn zijn, evenementenagentschappen ontvangen nog steeds offerteaanvragen met onrealistische budgetten. Maak een realistische inschatting van de kost van uw evenement. Vergewis u er ook van dat u (of uw manager) ook daadwerkelijk over het budget beschikt. Niets zo vervelend om, nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen, te moeten vaststellen dat er dit jaar toch geen budget beschikbaar is.

5. Een onrealistische dagplanning

Een meetingbreak of energizer kan perfect passen in een tijdskader van 30 minuten tot 1 uur. Voor de meeste teambuilding programma’s moet je echter toch 2 tot 4 uur uittrekken om een concreet resultaat te bereiken met uw team.

Een kortdurend teambuildingprogramma te lang laten duren of een meer uitgebreide teambuilding afwerken in een te korte tijdspanne… het is niet ideaal. Onze tip? Balanceer de duurtijd van het teambuildingprogamma met de verwachtingen. Plan zeker niet de hele dag tot de nok vol en voorzie een flexibel dagschema met hier en daar een tijdsmarge. De deelnemers zullen je dankbaar zijn en tenminste de tijd hebben om van de teambuildingdag te genieten.

6. Verrassing vs top-secret

Hou de teambuildingactiviteit gerust als een verrassing voor, maar informeer de deelnemers uitvoerig over wat ze kunnen verwachten. “Sportieve kledij” is voor de ene een polo met bermuda en mocassins, voor de andere een winddichte fleece met trekkingsbroek en wandelbottines. Niets zo vervelend om met niet-aangepaste kledij aan een activiteit te beginnen…

7. Teambuilding zonder meer

Een teambuilding activiteit is pas echt geslaagd als het een onderdeel is van een breder kader. De teambuilding begint enkele dagen op voorhand met een leuke teaser (zonder de details te verklappen) en eindigt dagen na het event met een terugkoppeling of evaluatie. Vergeet niet om uw eventfoto’s te delen.

Een teambuilding zou dan ook geen one-time event mogen zijn. Beschouw de teambuilding als een opstapje naar meer. Op die manier wordt het positieve effect van een geslaagde teambuilding pas echt voelbaar!

En wat denkt u hierover?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *